Leonberger
Jättestora hundraser

Leonberger: En mild och vänlig jätte 

Leonberger är en stark och muskulös hund med en berömd aristokratisk hållning. En tysk rådman och politikern i Leonberg (Södra Tyskland) vid namn Heinrich Essig var fadern till rasen leonberger. Essig ville skapa en hund som passade en kung. För att göra detta korsade han några av de största bruksraserna, svart Newfoundlandshund , Saint Bernards och Great Pyrenees.

Leonberger, eller Leo, är en stor stark hund med en vänlig personlighet och en hårt arbetande attityd. Han är uppkallad efter staden i Tyskland där den föddes upp. Trots att arten var på väg att dö ut under andra världskriget och första världskriget räddades den tack och lov, eftersom rasen är intellektuell, ädel och hängiven.

Det är fantastiska brukshundar, såväl som lugna och kärleksfulla vänner som trivs i långa promenader . Mogna hanar växer en tjock lejonliknande hund vilket bidrar till deras distinkta utseende. Även om vissa människor tror att hunden verkar mer björnlik.

Leonberger
Credit: Photo by depositphotos.com

Leonbergers historia

Leonbergers är en tysk hundras som har sitt ursprung i Leonberg. Heinrich Essig påstod sig ha parat en Landseer Newfoundland och en St. Bernard flera gånger och sedan korsade avkomman med en pyreneisk bergshund i mitten av 1800-talet.

Andra hundraser tros ha fötts upp med tidiga Leonbergers med tiden, men det finns inga dokumenterade uppgifter. Hundens utseende avlades för att se ut som lejonet på Leonbergs stadsvapen. Och tack gör deras lejonlika man och gigantiska kroppstyp, det gjorde de verkligen. I Frankrike, Österrike-Ungern, Tyskland och Italien blev rasen populär i kungliga och kejserliga hus.

De första hundarna som registrerades som Leonbergers föddes 1846 och hade många av de önskade egenskaperna hos de raser som de föddes upp från. 1891 bildades de första Leonbergerklubbarna av rasägare. De var vanliga jordbrukshundar som drog vagnar. Under båda världskrigen de hade stort engagemang som anställda för att dra ammunitionsvagnar. Under första världskriget var rasen på väg att dö ut tills den räddades av en handfull entusiaster.

Leonbergers egenskaper

Leonberger är en könsdimorf ras, vilket gör att hanar och honor av rasen är lätta att urskilja. Den kvinnliga kroppslinjen är mer elegant och tunn, med mindre höfter och axlar. Hanar har tjockare päls och större huvuden och tassar, samt en märkbar man på huvuden och tassarna.

Leonbergers är distinkta, oavsett kön med viss vaktinstinkt . Stående över 75 cm lång och välmusklad väger en välbyggd Leo regelbundet över 50 kilo. Leonbergerhanar har en distinkt Leonbergerman runt halsen, och deras päls är medellånga med fjäder på bröstet, magen och svansen. En tjock underull ligger under, vilket ger dem en fluffigare, lurvig look.

Leonbergers päls 

Leonbergerna mognar vanligtvis vid tre års ålder, även om de når sin fulla storlek vid ett års ålder. Deras päls är rak ellervågig och har en tät underull. Texturen är medelmjuk till grov.

En veckoborstning av hundens päls rekommenderas och eftersom rasen är stor, kommer detta att ta en hel del tid.Leonbergers päls består av både ett tjockt fullt täckhår och en kortare, fluffigare underull. 

Leonberger hund
Credit: Photo by depositphotos.com

Leonbergers temperament

Dessa hundar är enorma gosare, med god kondition och bra simmare. Leonbergers utvecklades för att vara gigantiska familjehundar och är varmhjärtade, sällskapliga och tillgivna.

Vad du behöver veta om Leonberger-rasen: Den är lättsam, lugn, lojal och godmodig. Den är lekfull och kommer braöverens med andra sällskapsdjur och barn. Leonberger är lättlärd och eftersom den är stor är det viktigt att börja träna denfrån tidig ålder. 

Mentalitet – hur en hund beter sig och vilka mentala egenskaper den har – är ofta en viktig aspekt för dig som funderar på att köpa en valp och för dig som redan är en lycklig hundägare! Ju mer information du har, desto lättare blir det att välja rätt hundras. 

Rasen är lekfull och kommer bra överens med andra sällskapsdjur och barn. Leonberger är lätt att lära och med tanke pådess stora storlek är det viktigt att börja träna hunden från en tidig ålder. 

Rätt hundras för barn

Rasen har traditionellt socialiserats till den grad att den är lämplig för alla typer av hushåll, inklusive de med små barn. Barn under tio år bör alltid övervakas eftersom Leonbergers, oavsett hur snälla de är, fortfarande är hundar på 50 kilo som kan välta en intet ont anande unge.

Deras kärleksfulla temperament gör dem också till idealiska terapihundar, enligt Leonberger Club of America, som de är angelägna om att fylla på seniorcenter och sjukhus. Det finns en hel del Leos, för närvarande över 100 som arbetar som terapihundar i USA. Stora kramar är perfekta för deras tjocka manar!

Dessa hundar har de mest underbara personligheter. De är folkhundar och avlades för att vara din följeslagare. Men Leonbergers kan lätt tränas för att komma bra överens med andra hundar också, speciellt om de socialiseras som valpar. Många leonberger är tränad som tryffelsökare.

Katter är inga problem för dem heller så länge de är uppfostrade med dem.

Otroliga leonbergern

Den smidiga Leonbergern är inte precis en ensamvarg eftersom han växte upp som en brukshund som förväntades tillbringa sina dagar på fälten med sina kamrater. Han avgudar sina familjemedlemmar och vill vara runt dem. Om dessa valpar lämnas ensamma under långa perioder kommer de att kämpa.

Dessutom, även om de utgör en underbar visuell barriär för alla tänkbara inkräktare – och är ivriga att skälla en larmskäll med sina bultande röster – är Leonbergare enorma sötnosar av naturen när de träffar nya människor. De har obegränsad kärlek att erbjuda vem som helst!

Leonbergers hälsa

Tyvärr är livslängden för dessa hundar inte så lång, men relativt frisk ras. Leonbergers överlever bara till att vara cirka 7 år gamla på grund av sin enorma storlek. Fetma, magdilatation och volvulus kommer att vara de vanligaste vardagsproblemen för Leonbergers. Om du inte ger dem tillräckligt med motion kommer det förra att bli ett problem, medan det senare är en utbredd sjukdom hos raser med enorma bröstkammare.

Hundar, precis som andra raser, kan drabbas av många ärftliga sjukdomar, såsom hjärtproblem, ärftlig leonbergerparalys, addisons sjukdom, bencancer, allergier osv. 

Långsiktigt har rasen en historia av cancerproblem, särskilt skelettcancer, men den drabbar vanligtvis Leonbergers under deras senare år. Höftledsdysplasi har varit en sällsynt förekomst i rasen, men du bör vara medveten om det och göra alla rekommenderade hälsoundersökningar.

Vanliga sjudomar

Det finns ett antal vanliga sjukdomar och åkommor som drabbar denna hundras. Inga av dem går att testa för och vissauppkommer först senare i hundens liv. 

Vanliga frågor 

Vad kostar en leonberger valp?

En Leonberger valp brukar kosta mellan 15000 – 25000 kronor.

Skillnad mellan Leo och Sankt Bernhardshund?

Den största skillnaden är att Leo njuts i vatten och att de är bättre simmare.

När leonbergers allra första hundar kom till Sverige?

Den första kullen föddes i Sverige 1979.

Mer information

Bästa tipsen !

  • Läsa gärna boken av Renée Willes ”All världens hundraser och andra raser”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *