pudel
Små hundraser

Pudel: Möt en av de smartaste och äldsta hundraserna

Det finns olika teorier om att Pudel har sitt ursprung i Tyskland som ankjägare för över 400 år sedan. Under den tiden har pudeln ibland varit en del av häxkonsten och en av de berömda är pudeln i Goethes Faust som förvandlas till Mefistopheles  Men idag är pudeln känd som en nationalhund i Frankrike. De har lång historia, den första rasklubben har grundat i slutet av 1800-talet i Tyskland och England. Pudlars legendariska intelligens i kombination med stora simförmåga gjorde dem till utmärkta jaktkamrater. Deras flamboyanta päls bidrog bara till rasens fantastiska utseende och popularitet och snart tog pudeln över adelns hjärtan i Europa.

Pudel: Information om hundraser

Fysiska egenskaper

Den karakteristiska pudellooken kommer från rasens jakt- och apporteringsdagar. Jägare skulle raka nacke, ben och svans men lämnade pälsen på bröstet, benlederna och höfterna. 

Anledningen var enkel, pudel tillbringade större delen av tiden i vattnet, och en kappa behövdes för att skydda de vitala och känsliga delarna från kyla.

De ikoniska rundade tofsarna på pudelns leder, höfter och svans kallas pomponger.

Storlek

Standardpudeln är över 38 cm lång. Hanar väger mellan 60 och 70 pund, medan honor tenderar att vara lättare och väger mellan 40 och 50 pund.  Till exempel den minsta varianten toypudel, har en mankhöjd på 25–28 cm.

Täcka

Pudelns hår är lockigt, tätt och kan rakas, trimmas och klippas i vilken form du vill. Kappan finns i olika färger som silver, kräm, vit, svart, blå, grå, aprikos och café-au-lait. De mindre varianterna klipptes ullig päls i klassiska lejonklippningensom varit populärt lång i historien, och nämns för första gången omkring 1553 av den schweiziske zoologen Conrad Gesner.

Personlighet & Temperament

Pudel är en av de mest intelligenta hundarna i världen. Deras intelligens och smarthet kommer ofta att överraska dig och blåsa bort dig. Pudel är också en lojal, lekfull ras och som älskar mänskligt sällskap och är ivrig att behaga. I första handde stora pudlarna ger intryck av klokhet, medan de mindre storlekarna är mer lekfulla.

Tidig socialisering och exponering för nya människor, hundar, djur och situationer är avgörande om du vill äga en självsäker, välrundad hund. 

Hälsa & Livslängd

Pudlar är i allmänhet friska hundar, men som alla hundraser är de utsatta för vissa sjukdomar och hälsoproblem.

De vanligaste ärftliga sjukdomar hos pudlar är:

 • Epilepsi
 • Patellaluxation
 • Von Willebrands sjukdom
 • Höftdysplasi
 • Hypotyreos
 • Sebaceös adenit
 • Progressiv retinal atrofi
 • Legg-Perthes sjukdom
 • Cushings sjukdom
 • Addisons sjukdom
 • Svälla

Den förväntade livslängden för en pudel är i genomsnitt mellan 10 och 16 år medan stora pudeln kan överstiga 16 år. 

Träning

Pudlar är aktiva hundar och de behöver bra daglig motion för att hålla sig glada och friska. Regelbundna promenader i kombination med lek eller simpass är ett utmärkt sätt att minska deras energinivåer och hålla dem sysselsatta. 

Kom ihåg att pudlar är extremt intelligenta hundar och de kan bli uttråkade snabbt. Se därför till att du ofta lägger till nya leksaker och nya saker att spela för att göra dem mer intressanta.

Grooming

Pudel är en mycket underhållshund som kräver regelbunden trimning var tredje till fjärde vecka. Detta inkluderar hårklippning, bad och borstning samt trimning av naglar.

Där finns otaliga frisyrer, och de flesta hundägare anlitar en professionell frisör så att hen kan göra antingen kortklippt hund eller klassiska lejonklippningen, men vissa hundägare tar den enklare vägen och rakar sin pudel helt. Pälsen växer under hela livet. 

Du kommer också att behöva borsta dina pudel tänder dagligen för att förhindra dålig andedräkt och tandköttssjukdomar. 

Det är också viktigt att regelbundet kontrollera pudelöronen för tecken på infektion.

Näring

Högkvalitativt foder och en välbalanserad kost anpassad till din hunds storlek, ålder och aktivitetsnivå spelar en avgörande roll för hundens utveckling och goda hälsa. 

Kontrollera regelbundet din hunds vikt och portionera hans måltider för att förhindra överätande och fetma.

Träningsförmåga

Som vi redan har sagt är pudlar extremt smarta hundar som kan lära sig nya saker snabbt, och de är också ivriga att tillfredsställa sina ägare. Därför är pudlar lätta att träna med hjälp av positiva förstärkningsmetoder, och det gäller även med de äldre pudlar också. Pudeln är känd och framgånskrik i agility, lydnadsprov ovh andra hundsporter.

Vanliga frågor

Är pudel aggressiv?

I allmänhet är pudlar inte aggressiva hundar. Men ibland kan en pudel utveckla ångest och aggression mot främlingar.

Hur mycket kostar en pudel?

Enligt svenska kennelklubben finns 4 olika pudeltyper:Toypudel, Dvärgpudel, Mellanpudel och Storpudel, medan American Kennel Club erkänner endast tre pudeltyper. Räkna med att betala mellan 6000 kronor och 16000 kronor för en vanlig pudel och 15000 kronor till 30000 kronor för en mini eller Toypudel. 

Blir pudlar fästa vid en person?

Ja, en hel del pudlar tenderar att välja sin favoritperson i huset och de har ett nära band med den personen. På senare tidpudeln börjar bli en enmanshund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *