Hundraser, Stora hundraser

Dogo Argentino : Stor, stark och lojal ras 

Dogo Argentino rasen kan tacka sin existens till en mans hårda arbete och uthållighet Dr Antonio Nores Martínez.

Från och med 1928 avlade och förbättrade Dr Antonio Nores Martínez  ständigt urvalet av raserna för att skapa en utmärkt jakthund för storvilt. Den gamla kamphunden med stark vaktinstinkt att förvandlas till något annat. Det tog år av hårt arbete och flera korsningar av flera raser för att uppnå dessa mål. Rasens ursprungsland, centrala argentina mer exakt den provinsen Cordoba Dogo Argention korsades med nio andra raser och några av dem är: 

  • irländsk varghund 
  • Spanish Mastiff 
  • Pyrenean Mastiff 

Produkten av korsningar är nya rasen, så Dr Martinez lyckades ersätta  med förmågan att jaga och samarbeta i flock med andra hundar. 

Dogo Argentino: Hundrasinformation

Fysiska egenskaper

Typisk Dogo Argentino är en muskulös, stark, atletisk och bra hund. Första anblicken på Dogon ger intrycket av en smidig, tålig, modig hund med en välbalanserad kropp, tjock hals, starkt huvud med stor jaktlust. 

Storlek

Hanen Dogo är från 64 till 70 cm lång och väger mellan 42 och 50 kg. Å andra sidan står honorna från 60 till 66 cm långa och väger mellan 40 och 46 kg.

Täcka

Dogo Argentinos, vita hundar med korta pälsen med en och annan svart fläck på huvudet.

Personlighet & Temperament

Dogo Argentino  är en mycket territoriell hund och en hård försvarare av sin mänskliga familj. Rasens starka vaktinstinktgör dem perfekta vakthundar. 

Om du kunde beskriva Dogo Argentinos personlighet med två ord skulle dessa ord vara mod och lojalitet. Rasens anpassningsförmåga är stor, men vissa människor missbrukar dessa egenskaper och tränar medvetet Dogos att slåss och vara aggressiva. Som en konsekvens är Dogo förbjuden ras i flera länder. 

Eftersom de är så kraftfulla, starka och har ett eget sinne behöver dogos tidig socialisering och exponering för andra djuroch situationer. 

Tidig socialisering är nyckeln i utvecklingen av argentinska mastiffen, iaf om du vill äga en väluppfostrad hund. 

Hälsa & Livslängd

Dogo Argentinos är generellt friska hundar. Men som många andra hundar är de också benägna att få vissa hälsoproblem. 

Kanske är det vanligaste hälsoproblemet i Dogo Argentino, liksom i de flesta andra vita färgraser, dövhet. Cirka 10% av alla Dogos kommer att vara döva på ett eller båda öronen.

Dövhet kan vara det vanligaste hälsoproblemet i Dogo Argentino, men det är inte det enda. Några andra vanliga hälsoproblem inkluderar:

Den förväntade livslängden för en Dogo Argentino är i genomsnitt mellan 9 och 15 år.

Vanliga frågor 

Är Dogo Argentino farlig?

Dogo Argentino är en ättling till den utdöda kamphunden från Cordoba. De viktigaste egenskaperna hos Dogo inkluderar styrka, kraft, orädd natur och territoriell instinkt. Därför är Dogo Argentinos en av de mest aggressiva och farligaste hundarna i världen.

Är Dogo Argentino en Pit Bull?

Dogo Argentino misstas ofta för Pit Bull på grund av den liknande ansiktsstrukturen och kroppshållningen. Viktiga faktaär att  Dogo Argentino är dock ingen Pit Bull.

Dogo Argentino pris och skäller de mycket? 

De är vänliga hundar som sällan skäller, dogo argentino pris variera ganska mycket allt mellan 15000-30000 kronor, beroende på uppfödaren  du köper.