Tax: Vad du behöver veta
Hundraser, Mellanstora hundraser

Tax: Vad du behöver veta

Taxen är en medelstor hundras som kommer att vinna över alla med sin magnetiska personlighet. De är älskvärda, älskvärda och tillgivna. Taxar är dock också kända som vinerhundar, korvar eller korvhundar – på grund av deras långsträckta kroppar och mycket korta ben.

Dessa kortbenta hundar är fantastiska följeslagare och ett fantastiskt val för en familjehund. Men på grund av sin skyddande natur är de också utmärkta vakthundar.

Vanlig tax 

Normalstor tax är 30 till 35 cm långa och 4 till 6 kilo tunga. Deras päls kan variera från kort till lång, eller till och med trådhårig. Det berör på rasens storlek och de förekommer i tre olika storlekar: kanin, normal och dvärgtax. De vanligaste färgerna på deras rockar är: svart, brun, fawn, beige, blå, choklad och röd.

Historia

Taxens ursprungsland är Tyskland och deras historia går lika långt som 1400-talet. Deras utveckling började officiellt i Tyskland på 1600-talet där de jagade grävlingar. Bland de tysktalande länder även kallad Dachshund.

Snart utvecklades en andra storlek av taxen – miniatyrtaxar . Dessutom finns det även en medelstor ras i Tyskland.

Första taxarna kom till USA 1885. Deras popularitet ökade på 1930-talet, och de förblev mycket populära till denna dag. 

Rasens egenskaper 

Dessa hundar har mycket djärva personligheter. I värsta fall är taxar envisa, defensiva, överdrivet skyddande. Och de tröttnar inte på att skälla! Det är därför träning är så viktigt för dessa valpar. Om de känner sig hotade eller uttråkade kommer de att falla tillbaka till sina destruktiva beteenden.

Taxen är energisk jakthund och inte den idealiska rasen att ha runt små barn. Att umgås är otroligt viktigt för dessa hundar, och man måste börja från tidig ålder. Därför kommer din hund att känna sig mest bekväm med barn om den tränas från tidigt. Men du måste också lära dina barn att vara försiktiga med den här hunden, eftersom deras långa ryggar lätt kan skadas.

Taxar har också en hög bytesdrift, vilket kan få dig till problem om du har husdjur i närheten. Dessutom, om du har andra husdjur i närheten – vet att taxar kan uppträda väldigt bossiga kring andra raser. De kommer dock perfekt överens med andra taxar.

Grooming

Grooming beror mycket på vilken typ av päls din tax har, och det behövs inte särskild skötsel. De förekommer i tre olika hårlag: strävhårig tax, långhårig tax eller korthårig tax Därför, om du har den långhåriga varianterna, måste du borsta dagligen. Men om du har en korthårig tax, det räcker med att borsta hunden en gång i veckan. Den korthåriga varianten är som förväntat lättast att underhålla.

Deras naglar växer ganska snabbt, därför är regelbundna trimningar ett måste. Deras flappiga öron behöver också rengöras regelbundet. Glöm inte heller att borsta tänderna för att förhindra plack och tandinfektioner.

En frisk ras 

Generellt sett är att de är sunda hundar.Om de föds upp ansvarsfullt kommer taxar att leva ett långt och hälsosamt liv. Deras medellivslängd är från 12 till 16 år.

Det finns dock vissa hälsotillstånd som de är utsatta för. Fetma är en av dem. Se därför till att din hund får tillräckligt med motion och äter en hälsosam och balanserad kost.

Några andra ärftliga sjukdomar som du behöver hålla utkik efter är:

  1. Intervertebral disksjukdom eller liknande ryggproblem 
  2. Diabetes mellitus
  3. Höftdysplasi
  4. Epilepsi
  5. Magdilatation-volvulus
  6. Acanthosis nigricans

Se till att ge din tax tillräckligt med motion. Minst 10 minuters promenader flera gånger om dagen och lite extra speltid kommer att göra susen. Fetma är en av de viktigaste hälsoproblemen hos taxar. Men tack och lov kan det förebyggas med en hälsosam och aktiv livsstil. För mer information gå till svenska taxklubben .  

Bäst hundraser 

Barn gillar att se deras långa kroppen och korta ben och kanske därför taxens minsta varianten är popularaste bland familjer med små barn. Men de är inte den idealiska rasen att ha runt små barn,i slutändan är detta en mångsidig jakthundmed stor personlighet och darför är de ingen bra familjehund.

Oavsett äger du strävhåriga varianten eller långhåriga varianterna, de flesta taxar kommer att fånga dig den första gången du sätter dina ögon på lågbenta tyska stövare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *