Okategoriserade

Dobermann Färger: Färgspektrum för den Tyska Rasen

När det gäller dobermann tänker många omedelbart på de klassiska färgerna svart och brunt. Men visste ni att det finns mycket mer att upptäcka? I den här artikeln får ni viktig information om de olika pälsfärgerna hos dobermann, en tysk ras som Friedrich Louis Dobermann utvecklade på 1800-talet.

Dobermann är en hundras som ofta kallas kamp hund.

Olika färger och markeringar hos dobermann

Det finns två typer av dobermann: den amerikanska och den europeiska. Båda varianterna har ett specifikt utseende, standardfärger och standardmarkeringar.

Så det finns inte bara olika färger hos dobermann, utan också olika markeringar.

Enligt AKC (American Kennel Club) ska de roströda markeringarna hos den amerikanska dobermann vara tydligt avgränsade.

Dessa markeringar finns ovanför varje öga, på mulepartiet, halsen, bröstet, alla fyra ben och tassarna. Man kan också se en fläck direkt under svansen. Det finns också regler om storleken på vissa fläckar. Närmare bestämt får den vita fläcken på bröstet inte vara större än en halv kvadrattum.

När det gäller den europeiska dobermann säger Fédération Cynologique Internationale (AISBL) att de ”loh-färgade” markeringarna måste vara tydligt definierade.

Deras markeringar kan vara på mulepartiet, kinderna och ovanför varje ögonbryn. Dessutom kan deras markeringar också finnas på halsen, på två ställen på bröstet, mellan anklarna och tårna, på fötterna, på insidan av de bakre låren, underarmarna och under svansen.

I grunden är det samma som med den amerikanska varianten, men den lilla vita fläcken på bröstet är inte standard för européerna.

Officiella dobermannfärger

Det finns sex färger hos dobermann:

Svart och Rost Röd och Rost Blå och Rost Falbfärgad och Rost Helt Svart Vit Men inte alla dessa färger accepteras faktiskt av American Kennel Club och FCI.

Enligt AKC finns det bara fyra standard dobermannfärger, nämligen:

Svart och Rost Blå och Rost Röd och Rost Falbfärgad och Rost Dobermann

Enligt FCI-standard finns det bara två officiella dobermannfärger:

Svart Brun Dessa färger är särskilt vanliga i Tyskland och överensstämmer med rasens traditionella utseende.

Svart päls

Svarta dobermann har en djupt svart päls med roströda ”Brands” eller markeringar. Dessa markeringar är tydligt avgränsade och rena, och de finns på specifika ställen som mulepartiet, halsen och tassarna.

I Tyskland kostar en svart dobermann från en bra uppfödare cirka 1.200 till 2.500 euro.

Brun päls

Bruna dobermann har en brun päls, som också har roströda markeringar. Ögonen kan vara mörka eller något ljusare, och nosen kan variera från djupt svart till grå.

Bruna dobermann är något mer sällsynta i Tyskland och kan därför vara något dyrare, med priser upp till 3.000 euro.

Andra pälsfärger hos dobermann

Vit päls (Crème-färgade dobermann)

Den första vita dobermann, känd som Padula’s Queen Sheba, registrerades av American Kennel Club. Vita dobermann är inte albinos i traditionell mening, utan de bär på en recessiv gen som påverkar deras pälsfärg.

Vita dobermann är oftast resultatet av en recessiv gen och kan kosta mellan 1.500 och 2.500 euro.

Frågan ”Är den vita dobermann en farlig hund?” ställs ofta. Nej, pälsfärgen påverkar inte hundens temperament. Vita dobermann är lika lojala och intelligenta som dobermann i andra färger.

Blå dobermann

Blå dobermann är något vanligare i USA. De har en gråblå päls, som orsakas av en genetisk defekt. Denna färg är dock inte önskvärd bland seriösa uppfödare, eftersom den förknippas med hudproblem.

En blå dobermann kan kosta upp till 3.000 euro i Tyskland.

Kända dobermann och deras färger

När det gäller kända dobermann kan man inte glömma dobermann Zeus och Apollo från den populära TV-serien Magnum.

Dessa två är ett klassiskt exempel på den breda variationen i rasens utseende och har den traditionella svarta pälsen med roströda markeringar.

De har ändrat stereotypen av ”farlig hund” och visat att dobermann inte bara är skyddande, utan också kärleksfulla familjemedlemmar.

I verkliga livet finns det också många dobermann som arbetar inom olika tjänstesektorer, från polisarbete till militären, och de flesta av dem har de officiella dobermannfärgerna svart och brunt. Deras närvaro i offentligheten har bidragit till att positivt forma rasens image och framhäva mångfalden av dobermannfärger.

Slutsats

Oavsett om pälsen är svart, brun, vit eller blå, säger färgen ingenting om dobermanns kvalitet som husdjur. Det viktiga är en bra uppfödning och viss erfarenhet av att hantera denna underbara ras. Så om ni överväger att adoptera en dobermann, låt er inte ledas av myter och fördomar. Varje pälsfärg har sin egen skönhet och unikhet.

Och nu, kära dobermann-entusiaster, gå ut och hitta er färgsprakande följeslagare!