Fullvuxen Pomsky: Tar hand om en vuxen hund
Hundraser, Små hundraser

Fullvuxen Pomsky: Tar hand om en vuxen hund

Pomeranian Husky-blandningen, även känd som Pomsky, är en relativt ny designerhundras. Precis som namnet säger är detta en korsning mellan en Pomeranian och Siberian Husky. Även om de inte har funnits på länge, är dessa valpar redan mycket populära. Så om du också är intresserad av att äga en av dessa pälsbebisar, har vi all information du behöver om att ta hand om en fullvuxen Pomsky.

Eftersom dessa hundar är så populära finns det en stor efterfrågan på dem på marknaden. Så att få en Pomsky kan vara lite svårt, och du måste också hålla utkik efter bedragare. Pomsky-uppfödare är inte så vanliga, och du kommer förmodligen att hamna på en väntelista. Dessa små Husky Pomeranian mix valpar är inte heller billiga, och du måste betala upp till $3000 för att kalla en av dem din egen.

Eftersom det är stor skillnad i storlek mellan dessa två raser föds Pomeranian Huskies upp genom konstgjord insemination. Dessutom, eftersom det finns en ganska stor genpool, kan du förvänta dig variationer i storlek och färg. En bra idé skulle vara att ta en titt på föräldrarna till din valp, för att få en allmän uppfattning om hur din hund kommer att bli.

Tack vare sina Pomeranian-gener kommer din Pomksy att bli en bedårande, liten och fluffig valp. Men de sibiriska generna kommer att påverka din hunds päls och ögonfärger, så han kommer i princip att se ut som ett litet varguppstoppat djur. Ganska söt, eller hur?

Pomeranian Husky mix: Från valp till fullvuxen Pomsky

Som du säkert redan vet är Husky en medelstor hund, medan Pomeranian är en tekoppshund. Så Pomeranian Husky-blandningen kommer att bli en liten till medelstor hundras. Men eftersom Pomsky är en designerras finns det variationer i storlek, pälsfärg och andra fysiska egenskaper. Som med alla andra hybridhundar där ute, kan du aldrig vara för säker på vad du kommer att få.

Pomeranian Huskies har en mjuk dubbeltjock päls och ser lite ut som en nallebjörn. Dessutom kan Pomskys kappa komma i många olika färger. De mest populära är dock grädde, röd, brun, svart och vit päls. En annan fantastisk egenskap hos dem är att de kan ha blå ögon, eller heterokromi, som deras Husky-förälder.

Även om detta är en ny designhundras är de otroligt populära. Det är därför det kan vara svårt att adoptera en av dessa bebisar. Chansen är stor att du måste gå med på en väntelista och att priset inte heller blir lågt. Men du bör fortfarande inte leta efter en rea eller fynd när du köper en hund. Bakgårdsuppfödare bryr sig inte om sina valpars hälsa, de vill bara ha ett snabbt grepp om pengar.

Personlighet och temperament

Huskies och Pomeranians kan vara högljudda och bullriga hundar. Förvänta dig därför att din Pomsky ska skälla, särskilt när han inte får mycket uppmärksamhet. Pomskys bark tenderar att vara hög och lite irriterande (på ett gulligt sätt), så det skulle vara en bra idé att förbereda dig för eventuella problem med grannar.

Vill du ha villkorslös kärlek? Om svaret är ja, kommer du att vinna jackpotten med en av dessa hundar. I allmänhet är Pomeranian Husky en vänlig, glad, kärleksfull och lojal följeslagare med en fantastisk personlighet. Men du måste fortfarande socialisera din hund från en tidig ålder och introducera den för andra människor, hundar och djur. Med tidig socialisering och rätt träning kommer du att få en utmärkt familjehund och en bra följeslagare, och du kommer att lösa potentiella beteendeproblem.

Men livet är inte alltid regnbågar och solsken med Pomsky. Om de inte fick den träning de behöver kan dessa hundar utveckla separationsångest och andra destruktiva beteenden. Det är därför du måste börja lära din hund vad som är acceptabelt och vad som inte är det så fort du tar hem honom eller henne.

Är Pomsky ett bra husdjur?

Pomskies kan göra fantastiska husdjur för många olika människor. Men dessa hundar är väldigt klängiga och envisa, så de behöver en ägare som kommer att vara helt hängiven dem. Om du har en hektisk livsstil och inte kan spendera för mycket tid med din hund, bör du leta efter en mer självständig ras.

De är inte precis det bästa valet för förstagångshundägare, eftersom deras attityd kan vara mycket. Men om du verkligen vill ha en av dessa valpar kan du alltid anlita en professionell hundtränare som hjälper dig. Men vet att det finns mycket mindre krävande raser där ute.

Men om du har erfarenhet av hundar, och du letar efter en lurvig bästa vän som kommer att bilda ett starkt band med dig och få dig att skratta hårt och ofta, då är det här rasen för dig. Vi har en fullständig artikel som talar om allt och svarar på frågan: Är Pomsky ett bra husdjur för din familj?

Är Pomskies aggressiva?

De kan vara aggressiva, särskilt om en eller båda av deras föräldrar var aggressiva eller om de inte är ordentligt utbildade. Men de flesta Pomskies borde inte vara aggressiva alls. Särskilt om du ger dem den socialisering som de så desperat behöver. Ingen hund föds aggressiv. Det är så man behandlar dem när de var valpar.

När du tränar en Pomsky-hund måste du göra det klart vem alfa av er två är. Och det måste vara du. Det är det enda sättet som du kan få din hund att lyssna på dig. Om den inte ges tillräckligt med träning kan Pomskies till och med utveckla ”småhundssyndrom”. Detta betyder i princip att din hund tror att den är mycket större än vad den faktiskt är. Han kunde börja attackera hundar som är tio gånger hans storlek, och ni båda kan hamna i mycket problem.

Är Pomsky en smart hund?

Ja, Pomskies är väldigt smarta hundar. Deras höga intelligens kan dock göra dem lite envisa. De kommer att tro att de är ännu smartare än du, och du kan ha svårt att lära dem knep. Men de flesta Pomskies har ett bra temperament och bildar starka band med sina ägare. Så förhoppningsvis borde det inte vara ett problem.

Men de kan fortfarande vara utsatta för vissa destruktiva beteenden. Till exempel: skällande. Om du undrade ”Skallar Pomskies mycket?” vet att vi inte kan ge dig ett exakt svar. Vissa Pomskies kommer, men de flesta kommer inte. Ytande och skällande är destruktiva beteendemönster som Pomskies uttrycker när de antingen känner sig uttråkade eller utvecklar separationsångest.

Så även om Pomksy verkligen är en smart hund, kräver han fortfarande massor av träning. Men han behöver också socialisering och tillräckligt med mental och fysisk aktivitet.

Hälsa och livslängd

Generellt brukar designerraser vara friskare och leva längre än rena raser. Pomskies är inget undantag, dessa är friska och glada hundar. Men de är fortfarande genetiskt disponerade för vissa hälsoproblem hos sina föräldraraser.

Det vanligaste hälsoproblemet hos dessa hundar är tandproblem hos hundar. Även om detta kanske inte låter så dramatiskt för dig, vet att det faktiskt kan vara ett livshotande tillstånd. Tandinfektioner kan lätt spridas till andra delar av kroppen och orsaka allvarliga skador. Det är därför du måste se till att du borstar tänderna regelbundet.

Det enskilt viktigaste du kan göra för att förhindra andra hälsoproblem är att köpa din hund från en välrenommerad uppfödare. Se till att uppfödaren har alla nödvändiga papper och hälsotester som bevisar att din framtida valp är så frisk som möjligt. Bakgårdsuppfödare bryr sig inte om sina valpars hälsa, allt de är ute efter är pengar.

De vanligaste hälsoproblemen i Pomskies är:

  • Tandproblem
  • Hudproblem
  • Ögonproblem
  • Epilepsi
  • Allergier
  • Höftdysplasi
  • Hjärtsjukdom
  • Luxating patellas
  • Kollapsande luftstrupe

Hur länge lever en Pomsky?

En fråga som många hundägare är rädda för att ställa är hur länge deras hund kommer att leva. Så, hur länge lever en fullvuxen Pomsky? Generellt sett lever Pomsky mellan 13 och 15 år. Vilket anses vara ganska länge i hundvärlden. Men hur kan vi veta detta?

Tja, medellivslängden för en stor Husky är mellan 12 och 14 år. Den genomsnittliga livslängden för en Pomeranian är mellan 12 och 16 år. Så, om vi tar hänsyn till det, får vi att Pomsky lever mellan 13 och 15 år. Eftersom detta är en nyare korsning finns det i princip inget annat sätt att avgöra vad den genomsnittliga livslängden är. Men man tror att det är någonstans runt dessa siffror.

Naturligtvis finns det många faktorer som avgör en hunds förväntade livslängd. Till exempel deras storlek, genetiska egenskaper, kastrering och kastrering, och hur väl du tar hand om dem. Det är upp till dig som hundägare att se till att din hund är så frisk som möjligt, äter en hälsosam kost och får tillräckligt med motion. Men förutom det spelar dessa faktorer också en stor roll.

Storlek

Mindre hundar lever vanligtvis längre. Det är inte helt känt varför detta är fallet, men det är allmänt känt att större hundar åldras snabbare än mindre. Eftersom Pomsky är en mindre hundras är deras förväntade livslängd lite längre än genomsnittet.

Genetik

Ju friskare en hund är, desto längre lever den. Det finns hundar som är mer utsatta för olika hälsoproblem. Men blandraser är generellt sett friskare än renrasiga hundar. Men din hund kan fortfarande ärva vissa sjukdomar från sina föräldrar. Se till att du köper din valp från en välrenommerad uppfödare som gör alla nödvändiga hälsotester.

Kastrering och kastrering

Kastrering eller kastrering kan minska risken för många cancerformer och reproduktiva hälsoproblem. Faktum är att sterilisering avsevärt sänker risken för äggstockscancer och livmodercancer och pyometra. Medan kastrering eliminerar risken för testikelcancer. Så din hund kommer att bli friskare och leva längre. Många experter rekommenderar att du kastrerar eller kastrerar din hund tidigt, vid 6 månaders ålder.

Vård

Självklart måste du ta hand om din hund. Det är ditt ansvar som hundägare att se till att din hund lever en hälsosam livsstil. Detta kan göra en enorm skillnad i hur länge de lever. Om du matar dem med högkvalitativ mat och ser till att de får sin motion bör de nå hög ålder.

Ta hand om en Pomsky

Pomskies behöver minst en lång promenad per dag och enstaka lekpass. Se också till att mentalt stimulera din hund med leksaker och intressanta spel. Pomeranian Husky är en intelligent hund och tristessan kommer snabbt att börja. Det är därför du måste ge dem tillräckligt med utmaningar. De älskar också att tugga, så hundtuggleksaker är också ett måste.

Pomskys tjocka päls är svår att underhålla eftersom de tappar mycket och du kommer att behöva borsta dem dagligen. Men även med all den borstningen kommer du fortfarande att hitta Pomskys hår runt om i huset. Onödigt att säga, om du är benägen att få allergier är detta inte rasen för dig.

En högkvalitativ, hälsosam, balanserad kost är ett måste om du vill äga en glad och frisk hund. Se därför till att du köper näringsrik hälsosam mat av hög kvalitet som din Pomsky gillar och håll dig till det. Dela också din hunds måltider och håll noga koll på hans vikt för att förhindra överätande och fetma.

Det kan vara riktigt knepigt att träna din Pomeranian Husky. Dessa är intelligenta, men envisa hundar med ett eget sinne. Men du kommer att lyckas om du har tillräckligt med tålamod och uthållighet. Ge massor av motivation, godsaker och beröm. Deras träningsbehov är inte så höga, men alla små hundar måste ha tillräckligt med motion beroende på sin ras.

Trimma en hund

Som vi redan har antytt kommer dessa hundar inte att vara lätta att sköta. Deras fluffiga päls fäller mycket, och du måste borsta dem dagligen. Men inte bara några snabba 5 minuters borstning. Du måste sitta där och borsta din hund noggrant i minst 30 minuter. Det är det enda sättet att hålla avfallet under kontroll.

Beroende på hur mycket din hund älskar att rulla i leran, måste du bada honom en gång varannan till varannan månad. Se till att du använder ett speciellt hundschampo, som inte är för uttorkande på din valps hud. Eftersom deras päls kan bli ganska lång, måste du också ta honom till frisören en till två gånger om året. Fullvuxen Pomsky

Att borsta din hunds tänder varje dag är absolut obligatoriskt när du äger en Pomsky. Helst skulle du borsta hans tänder två gånger om dagen, på morgonen och på natten. Dessa hundar är benägna att få tandproblem, så se till att du aldrig slöar med munhygienen.

Se också till att du rengör din hunds öron med bomullstussar och en rengöringslösning varje gång du märker överflödig smuts. Och sist men inte minst, se till att du klipper deras naglar. Om du inte är säker på hur du gör det kan du be din frisör att göra det åt dig.

Fullvuxen Pomsky – Hur stor blir en Pomsky?

Allt vi har sagt hittills är allmän information om Pomsky. Men hur stora blir dessa valpar? En fullvuxen Pomsky kan vara mellan 10 och 15 tum lång och kan väga mellan 20 och 30 pund. Denna storlek kan dock variera på ett antal olika faktorer. Det är därför vi har en fullständig artikel som förklarar hur stor en Pomsky blir.

När vi pratar om storleken på en Pomsky eller någon annan blandras är det bara en uppskattning. Din hund kan vara större eller mindre än de siffror vi ger dig. Vi gav en mer detaljerad beskrivning av det i artikeln som vi länkade ovan.

När du adopterar en blandad hundras, vet att det inte finns något sätt att veta exakt hur stor din valp kommer att bli. Speciellt med nyare hundraser, som Pomsky, kan det vara lite knepigt att avgöra. Men några centimeter mer eller mindre borde inte stå mellan din kärlek och din valp.

Mått på en vuxen Pomsky

Du förstår, vi kan inte veta den exakta storleken på en fullvuxen Pomsky eftersom detta beror på föräldrarnas storlek. Om vi tar den genomsnittliga storleken på en Husky (20 till 22 tum) och den genomsnittliga storleken på en Pomeranian (8 till 11 tum) så får vi en uppskattning om att en full panna Pomsky kommer att vara mellan 10 till 15 tum lång.

Storleksskillnader på en Pomsky

Så vi kan inte garantera att din Pomsky kommer att väga 15 tum och 20 pund. Men vi kan inte säga att din Pomsky aldrig kan bli 50 pund tung och 25 tum lång. Det är definitivt en bluff. Vissa uppfödare kommer att försöka sälja dig Teacup Pomskies. Varnas för att detta kan vara en enorm röd flagga, eftersom dessa hundar ofta är mycket sjuka.

Lita inte heller på olika uppfödare som säger att din Pomsky kommer att vara mindre än 10 till 15 tum. Det är inte heller möjligt eftersom det finns en standardlängd du kan förvänta dig för olika raser. Det finns en mycket stor efterfrågan på dessa hundar där ute, så uppfödare kommer att göra vad de kan för att lura så mycket pengar ur dig som de kan. Det är därför du alltid bör göra din forskning innan du köper en valp.

Om du vill få en bättre uppfattning om möjliga storleksvariationer på Pomsky-hundar kan du alltid leta upp bilder på Pomsky-hundar på Google. Det kommer att ge dig en allmän uppfattning om hur stora dessa hundar kan bli.

Håller sig en Pomsky liten?

Ja, din Pomsky borde förbli liten. De är avkommor till en liten och medelstor hundras, och de borde inte bli för stora alls. Men som vi redan förklarat är det svårt att förutsäga hur liten din hund kommer att bli. Det kommer att skilja sig från kull till kull och från hund till hund.

Hur mycket är en Pomsky värd?

Priset på en Pomsky kan förändras mycket baserat på saker som dess markeringar, ögonfärg, storlek, härstamning och kvalitet. Det kan vara så lågt som $500 eller så högt som $5 000. Du kan förvänta dig att betala mellan $2 000 och $4 000 i genomsnitt.

Många uppfödare tar mer betalt för Pomsky-valpar med klassiska Siberian Husky-märkningar och för valpar med blå ögon. De högre priserna betyder inte alltid att kvaliteten är bättre. Istället finns det mer efterfrågan på vissa märkningar, så uppfödare känner att de har rätt att ta ut mer för dem. Det är så utbud och efterfrågan fungerar i den verkliga världen.

För det mesta går priset på en valp upp med hur liten den förväntas vara som vuxen. Pomskies som är små är mycket efterfrågade. Så som de med de bästa markeringarna och ögonfärgen kostar de oftast mer.

När det kommer till hur mycket en Pomsky-valp kostar, kan uppfödarens kvalitet och rykte också vara mycket viktigt. Människor som har arbetat i åratal för att sätta rasstandarder och göra de hälsosammaste valparna av bästa kvalitet kan och bör ta mer betalt än någon som bara föder upp hundar på sin bakgård.

Slutsats

Som du kan säga, men allt vi har sagt ovan, är Pomsky en ganska fantastisk ras. De är kärleksfulla, milda, smarta och bildar starka band med sina ägare. De skulle vara en underbar sällskapshund för många olika familjer, men också ensamstående.

Men det finns också vissa problem som kommer med denna ras. Först och främst kan du aldrig vara 100% säker på vilken Pomsky-storlek du kommer att få. Dessutom är dessa hundar otroligt intelligenta men lika envisa. Så träning kan vara knepigt.

En annan sak som kan vara ett stort problem för vissa människor är att de, som en korsning, uppenbarligen inte kan registreras hos American Kennel Club. Så om du vill delta i hundutställningar med din valp, gå hellre för en av hans renrasiga föräldrar. Men om du inte gillar det kan du fortfarande registrera din hybridhund hos United Kennel Club.

Dessa hundar är inte heller det bästa valet för personer med små barn. Små barn kan lätt skada din lilla valp, och dessa hundar är inte heller rädda för att slå tillbaka. De klarar sig inte heller så bra runt små djur. Eftersom en av deras föräldrar är en naturlig jägare, kan de ha en hög bytesdrift.

Men bortsett från allt detta kan dessa bedårande valpar lätt bli din bästa vän. Är du redan den stolta ägaren till en Pomsky-hund? Se till att du lämnar en kommentar till oss och berätta allt om din lilla lurviga följeslagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *