husky
Hundraser, Jättestora hundraser

Husky: Den unika skönheten

Det råder ingen tvekan om att Siberian Husky är en av de vackraste raserna som finns. Ett av varumärkena för denna ras och som gör Husky så speciell är deras vackra, tjocka päls som finns i en mängd färger och markeringar! Många kommer också att hålla med om att de ser ut som vargar!

Men förutom deras utseende, vad är det som gör Husky så speciell? Hur är deras personlighet och är de bra husdjur? Hur behövande är den här rasen och är de verkligen sådana drama queens?

Siberian Husky – Vad gör dem speciella

Blåa ögon? Kanske, men för att vara helt ärlig är det definitivt lätt att se varför så många människor dras till Huskies. Men även om de verkligen är atletiska och riktigt intelligenta hundar, kommer de definitivt att vara en stor utmaning för förstagångshundägare. Siberian Husky är en av äldsta hundraserna och denna typ av hund spelade en viktig roll för nomader i norra Sibirien främst för släde överstora avstånd

Personlighet och storlek

Det är ingen hemlighet att Huskies är stora, stora hundar med vänligt temperament. När det kommer till deras längd är hanarna mellan 52–62 cm höga. Honorna är lite mindre med  51–56 cm. Fullvuxen siberian väger mellan  20–28 kg och tikar 15–24 kg. .

Huskies ser inte bara ut som vargar, utan karaktärsmässigt liknar de dem också. Precis som vargar är de utpräglad flockhund med stor jaktinstinkt och de behöver en ägare som kommer att vara en stark ledare. Detta är inte bara viktigt när man tränar dem, utan i allmänhet också. Oavsett liten valp eller vuxna hundar de är fulla av energi och tenderar att bli destruktiva med eget intresse. Detta kan särskilt hända när de är uttråkade eller inte får tillräcklig motion. Du har antagligen sett videor av Huskies som river ett hus, och det är sant. Understimulerad husky kommer att förstöra dina möbler om de lämnas ifred och om de är uttråkade.  

siberian husky
Siberian Husky är en mycket stor, lång hund

Men trots deras enstaka destruktiva beteende kan du träna dem riktigt bra faktiskt! Om du uppfyller hundens krav på motion med många timmar i naturen, med andra ord väldigt aktivt liv med mycket motion.

 De flesta människor tycker att Huskies inte är bra för förstagångsägare, eftersom de tenderar att vara lite mjukare mot sina husdjur.

Huskies skäller inte heller! Bra, eller hur? Tja, inte riktigt. Även om de inte skäller, ÄLSKAR de att yla. Och de är högljudda, väldigt, väldigt högljudda… De älskar också att få raserianfall när saker och ting inte går som de ska.

Men var snälla inte rädd för allt jag har sagt hittills. Ja, de är kaotiska, men Huskies är också ganska charmiga och kommer att vinna över dig med ett pulsslag! Även om de är lite envisa är de också väldigt tillgivna och avgudar mänsklig kontakt. De kommer att njuta av att spendera tid med sina ägare och lära sig nya saker. De älskar (och behöver) speciellt långa promenader och löpningar med sina ägare.

Hälsa och ärftliga sjukdomar 

Siberian Husky är en frisk ras och nästan ingenting kan ta ner dem. Men precis som alla andra hundraser och andra djur är Husky utsatt för vissa hälsotillstånd.

Några av de ärftliga sjukdomar som Huskies är benägna att drabbas av är: höftdysplasi, armbågsdysplasi, hypotyreos och von Willebrands sjukdom.

Förutom dessa kan din Husky också få:

  • Grå starr
  • Hornhinnedystrofi
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)

Olika pris och valptillbehör (chow chow / Husky)

När du adopterar eller köper din Husky är hundens ålder en av de viktigaste faktorerna som påverkar priset. Valpar mellan 8 och 12 veckor är dyrast. Om du bestämmer dig för att adoptera en äldre hund behöver du med största sannolikhet bara betala adoptionsavgiften.

Anledningen till att vissa härbärgen tar mer betalt för yngre hundar är att de är mer efterfrågade än äldre hundar. Så genom att sätta ett lägre pris på äldre hundar försöker de uppmuntra folk att skaffa en senior Husky.

Den näst viktigaste faktorn är färgen på din fyrbenta väns kappa. Husky finns i olika färger och mönster:

  • brun
  • svart
  • vit chow chow 
  • sobel-

Det är därför valpar från samma kull kan erbjudas till väldigt olika priser. Detta beror inte på hälsoproblem, utan snarare på att valpen uppfyller American Kennel Clubs rasstandarder.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Siberian Husky verkligen en majestätisk och vacker hund. De är dock inte för alla, speciellt inte för förstagångsägare! De behöver någon med en stark hand och en riktig ledare. Detta är det enda sättet de kommer att lyssna på dig och kommer inte att förvandlas till destruktiva små monster! Tänk också på att de behöver mycket motion, detta innebär promenader, löpturer, vandringar. Borsta hunden ganska ofta annars hela huset vara fullt av päls.

 I allmänhet ju mer fysisk aktivitet desto bättre!

Vanliga frågor 

Vad ska du tänka på när du köper din första valpkull ?

Det är väldigt viktigt att göra bedömning av ögon, även de är generellt en frisk ras.

Husky med barn?

De beter sig väldigt bra med barnen eller en annan ras, men lämna dem aldrig ensamma med barnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *