Golden Retriever vs Labrador Retriever
Hundraser

Golden retriever VS Labrador retriever

Golden retriever vs labrador retriever. Båda raserna är fantastiska, mycket kärleksfulla och lojala hundar, och säkert en av de populäraste hundraserna bland människor. Nyligen har vi fått information om att labrador retriever har röstats fram som den mest populära hunden för 30:e året i rad ! Golden retriever å andra sidan, även om den inte är nummer ett, är alltid bland de fem bästa. Men vad gör dessa hundar så populära och vilken är den bästa hunden? Vad gör dem så speciella i jämförelse med andra hundar, och vad är de största skillnaderna mellan dessa två raser? Rätt ras till dig? Det här är några frågor vi ska besvara idag.

Labrador golden retriever vs labrador retriever

Det finns en anledning till att både Golden retrievers och labrador retrievers är en av populäraste hundraser. De båda raserna är stötande hundar, apporterande hundar med medfödd arbetsförmåga. Förutom att vara milda, kärleksfulla och omtänksamma är de också väldigt smarta och lätta att träna. Trots att de har så många saker gemensamt är de fortfarande väldigt unika raser var och en. Men vilken av dem kommer att vara det bästa valet för dig?

Sanningen är att vi inte riktigt kan säga vilken som är den bästa rasen för dig. I jämförelse med andaqDu måste bestämma det själv, men vi hjälper dig genom att ge dig kunskap om båda raserna. I grund och botten, att känna till skillnaderna mellan de två raserna kan hjälpa dig att fatta ditt beslut.

1. Vikt och storlek

När det kommer till deras storlek och vikt är det inte så stor skillnad mellan Golden retrievers och Labrador retrievers. Båda raserna anses vara medelstora till stora hundar.

Golden retriever hanar är mellan 53 till 58 cm långa, medan honor är mellan 52 och 54 cm långa. En fullvuxen labrador  väger mellan 25 och 38 kilo, och honor väger mellan 24 och 35 kilo.

När det gäller hundens ålder för båda raserna är mellan 10 och 12 år.

2. Utseende

Den största skillnaden när man pratar om Golden retriever vs Labrador retriever är deras utseende, speciellt deras gyllene päls. Vissa hundar har vit päls på bröstet och deras kort päls är lätt att underhålla. 

Labrador retrievers har korta hår medan Golden retrievers smutsavvisande päls å andra sidan tenderar att vara lång och lockig.

 Labrador retrievers har vanligtvis tre pälsfärger: svart, chokladbrun och gyllene päls . Labradoren är en kompakt hundmed starka bakben och vit fläck på bröstet.

Fysiska egenskaper som delas av Golden retrievers och labrador retrievers:

 • Vikta öron
 • Riklig päls 
 • Glada, entusiastiska uttryck
 • ”Mjuka munnar”
 • Simfötter(bra simmare) 
 • Brett huvud 

Särskilda kännetecken  för endast Golden retrievers:

 • Vågig päls 
 • Vattenavvisande kappor
 • Längre nos
 • Bred skalle 
 • ”Leende” uttryck

Särskilda kännetecken  för endast labrador retrievers:

 • Ett bredhuvud med uttalade ögonbryn
 • En vattenavvisande kappaEn medium, icke-avsmalnande nosparti
 • En muskulös byggnad

3. Upptäck labradorens temperament

När vi tittar närmare på temperamentsaspekten hos Golden retriever vs Labrador golden retriever måste vi säga att de är väldigt lika med många egenskaper. Som nämnts är de båda fantastiska familjehusdjur med ett vänligt uttryck. De kommer fantastiskt överens med barn och andra hundar. Det finns dock en stor skillnad som skiljer en typisk Goldenretriever och labrador retrievers åt. Det är just denna skillnad som spelar en stor faktor för familjer när man bestämmer sig för vilken ras man ska skaffa.

Denna skillnad är deras energinivå:

 • Flesta golden har medelhöga energinivåer
 • Flesta labrador retrievers har höga energinivåer

Labradorens kost 

Labradoren är en lugn hund som är känd för att ha stor aptit. De gillar olika saker att äta och darför måste man vara extra försiktig eftersom de tenderar att vara överviktiga. Så mindre och mer regelbundna måltider som innehåller minst:

 • En hög kötthalt (minst 70%) 
 • Grönsaker och frukt (cirka 20 – 30%) 

Rätt hundras till dig?

Golden retriever är en väldigt social hund. De behöver daglig motion för att hålla den i bra form. Men efter att ha fått den motion de behöver, är Golden retrievers vanligtvis väldigt kalla hundar. Passar väldigt bra med andra djur eller mindre hundar. De behöver aktivt hem, men de gillar att vila och mysa med sin familj också. De älskar lika mycket att gå på långa promenader och springa med sina människor och bara spendera en eftermiddag med att titta på TV.

golden retriever labrador retriever
@goldenretrieverandlabrador2021

Labrador retrievers har dock som nämnts en hel del energi. De kräver så mycket mer träning och underhållning än Golden retrievers. En frisk golden kan inte chilla på några timmar och bara vara lugna. De älskar gos, men de är alldeles för upptagna med att göra allt annat för att komma ihåg att de vill ha gos också. Deras höga energinivåer gör också att de ganska lätt kan bli rastlösa. Rastlösa hundar tenderar att bli destruktiva hundar, särskilt när de lämnas ensamma under långa perioder. Labrador retrievers är också mer benägna att lida av separationsångest eftersom de behöver så mycket underhållning från sina människor.

Trots skillnaden i energinivåer behöver båda raserna minst 60 minuters träning om dagen.Många individer med pälsallergi kommer att reagera på hundraserna

4. Ärftliga sjukdomar 

Golden retriever vs labrador retriever, vilken hund är friskare? En viktig aspekt att båda raserna är friska, men det finns andra sjukdomar de kan lida av:

 • Progressiv retinal atrofi(ärftliga ögonsjukdomar)
 • Höft- och armbågsdysplasi
 • Träningsinducerad kollaps

Det finns en stor skillnad i hälsan hos Golden retrievers och labrador retrievers. Det är det faktum att Golden retrievers är mer benägna att få cancer men generellt en sund ras. 

5. Pris

Det finns en betydande skillnad i kostnad mellan Golden retrievers och labrador retrievers. Kostnaden för en Golden Retriever kommer att vara mellan 12 000 kronor till 18 000 kronor, medan Labrador Retriever kommer att kosta dig lite mer, mellan 15 000 kronor till 20 000 kronor.

Bäst hundraser när det gäller barn

Viktiga saker!  Lämna aldrig små barn ensamma med hundarna, du bör vara i närheten och övervaka när de leker.

Kort fakta  

Golden retriever vs labrador retriever, vi kan inte riktigt säga att den ena är bättre än den andra. På svenska kennelklubben  finns mer information om retrieverns ursprung och att cirka 25 000 finns registrerade Golden retrievers i landet.

 Båda raserna är sällskapliga och skulle vara ett bra familjetillskott. De båda kommer att vara lätta att träna eftersom de är väldigt intelligenta och angelägna om att tillfredsställa sina ägare. Den största skillnaden mellan Golden retrieversoch Labrador retrievers är att Golden retrievers är något lugnare, arbetade ras. Valet av valpen är upp till dig, men oavsett vilken du väljer kommer du inte att ångra dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *