Beagle
Mellanstora hundraser

Beagle: En komplett information om hundrasen

Det ursprungliga syftet med Beagles var att spåra och jaga småvilt som harar och kaniner. Tiderna har förändrats och Beagles är mestadels sällskapshundar nuförtiden. Beagle är dock fortfarande en spår och jakthund i många länder.

Beagles är små hundar, men det lilla paketet är en kombination av stor personlighet, utseende och doftförmåga som är nästan omöjlig att motstå.

Beagle: En av bäst hundraser 

Historia

Beagle är en gammal ras. Därför är rasens exakta ursprung fortfarande inte helt förstått. Dessutom vet vi inte hur Beagles fick sitt namn från början men vi vett att rasens namn nämns första gången i början av 1400 talet.

Men Beagle hittade sin väg till att bli en av de mest populära jakthundarna under medeltiden. Till och med kung Edward II och Henrik VII var Beagles ägare, så det är inte förvånande att England är rasens ursprungsland .

De första Beagles anlände till USA efter inbördeskriget och de tog USA med storm. Beagles var en omedelbar favorit bland de amerikanska kaninjägarna.

Beaglar används vid jakt i stora släpp så kallade pack, men i början av 50-talet i Sverige omskolats till ensamdrivande jakthund.

Fysiska egenskaper

Beaglar är små, men kompakta och intelligenta hundar. Mankhöjd är 33–40 cm och som en medelstor hund väger mellan 10-15 kg.

Täcka

Rasens päls är tät, slät och regntålig. När det gäller färgen på pälsen är de vanligaste White eller BlackTan med vita markeringar.

Beagle hundraser 
Beagle: En av bäst hundraser 

Personlighet & Temperament

Beagles är glada, roliga, söta, milda hundar med vänligt uttryck. De är uppfödda för jakt i sällskap, så de trivs i sällskapet. Å andra sidan Beagles är en mellanstor hund men också väldigt stygga och därför beagleägare måste ha viss erfarenhet. 

Hälsa & Livslängd

Enligt försäkringsbolagens statistik Beagle är en av friskare raserna. Men som alla hundraser är de benägna att få vissa hälsoproblem.

Ärftliga sjukdomar :

 • Hypotyreos
 • Höftdysplasi(låga frekvenser)
 • Glaukom
 • Intervertebral disksjukdom
 • Progressiv retinal atrofi
 • Epilepsi
 • Aseptisk meningit även kallat beagle pain syndrome 
 • kinesiskt beagle syndrom
 • Patellar Luxation
 • Beagle dvärgväxt
 • Cherry Eye
 • Distichiasis

 I det stora hela en frisk ras.  

Träning

Beagles är livlig jakthund som fötts upp för arbete i fält. Därför behöver Beagle en hel del av övningar och aktiva promenader men inte bara vanliga koppelpromenader . Beagles ålder diktera hur mycket träning de behöver. Kom också ihåg att Beagles är väldigt sociala hundar som är uppfödda för att jaga i flock och få använda nosen. De har ett fantastiskt luktsinne. Därför räcker det inte att släppa in din hund på gården och låta den leka. Om den lämnas ensam under långa perioder kommer Beagle att bli destruktiv och kan dra iväg på egen hand. 

Grooming

Beagles är en korthårig hund men fäller måttligt under hela året. Deras korta pälsen är lättskött, så det räcker med entimmes pälsvård i veckan.

Beagles har droppöron, vilket betyder att luften inte cirkulerar bra inuti dem. Brist på luftcirkulation i kombination med fuktiga inre öron skapar en perfekt plattform för utveckling av bakterieinfektioner.

Klipp Beaglens naglar en eller två gånger i månaden och borsta tänderna varje dag. 

Näring 

Beagles behöver högkvalitativ, näringsrik mat för att tillfredsställa sina behov och säkerställa att deras kroppar fungerar korrekt. Se därför till att du hittar kvalitetsfoder som din hund älskar och håll dig till det. 

Svenska beagleklubben rekommenderas mata din Beagle 3/4 till 1,5 koppar om dagen uppdelat på två måltider.

Träningsförmåga

När du tränar en Beagle, fokusera på positiv förstärkning och behandlingsdriven träning. Generellt sett kommer Beagles inte att reagera bra på hårda träningsmetoder. Men med mycket tålamod, uthållighet och lite kreativitet kommer du att lyckas.

Vanliga frågor

Beagles och katter?

För att skapa bra relation med katter det är viktigt att introduceras för dem i tidig ålder. 

Är Beagles rätt hundras till jakt?

Beaglar är främst jakthundar. Men deras oberoende natur, låga underhåll och goda temperament gör dem till bra husdjur också.

Varför stinker beagles?

Ja, Beagles kan ibland stinka riktigt illa. Detta beror på att hårsäckar producerar olja som skyddar pälsen från vatten. Tyvärr har denna olja en ganska dålig lukt.

Tycker beagles om att gosa?

Ja, Beagles älskar att gosa. Faktum är att Beagles njuter av sällskap med människor och andra hundar. 

Mer information:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *