Shih tzu
Små hundraser

Shih Tzu: Komplett information om hundraser

Vill du äga ett ”Little Lion”, en hund med en otroligt lång och rik historia, en hund som var kejsarnas närmaste vän? Om svaret är ”Ja”, måste du skaffa en Shih Tzu. 

Det finns många anledningar till varför den här hunden är en av de mest populära och äldsta hundraserna i världen. Idag ska vi ta en titt på en av de mest fantastiska hundraserna i världen.

Shih Tzu: Information om hundraser

Historia

Världen fick reda på Shih Tzu-hundrasen på 1930-talet. Fram till dess var det i princip gömt inne i den kinesiska kejsarens palats. Shih Tzu  har dock en lång historia, det var favorithunden för kinesiska kejsare och kungafamiljer. Vi vet inte säkert, men Shih Tzus är med största sannolikhet en korsning av tibetanska raser Pekingese och Lhaso Apso.Rasens ursprungsland är Tibet, och det finns skriftliga bevis att Dalai Lama gav en Shih Tzu som gåva till det kinesiska kejserliga hovet. De är en av få kallade tempelhundar.

Idag är Shih Tzus en av de mest populära hundarna i världen. Namnet Shih Tzu betyder litet lejon, hittade till och med vägen till hjärtat av drottning Elizabeth II. 

Särskilda kännetecken  

Shih Tzus eller tibetansk terrier  är robust liten hund, mycket kompakta och solida hundar. 

Storlek

Shih Tzus är leksakshundar, vilket betyder att de har miniatyrdimensioner i jämförelse med vissa andra hundraser. Den genomsnittliga höjden på Shih Tzus är mellan 23 cm–27 cm, medan medelvikten är mellan 5 och 8 kg.

Täcka

Shih Tzus har mjuk och tät päls. Hår på toppen av deras huvuden är bundet upp. 

Kappan finns i en mängd olika färger som vit, svart, grå, svart och vit, röd och vit. Speciellt uppskattade egenskaper är den vita spetsen på svansen och den vita blossen i pannan.

Personlighet & Temperament

Shih Tzu är inte en jakthund eller vakthund men väldigt intelligent hund. Shih Tzu är en knähund och är extremt bra på det. Dessa hundar är lekfulla, tillgivna, utåtriktade, milda, intelligenta och mycket vänliga. De är också en av bäst hundraser när det gäller barn, älskar att träffa och hälsa på främmande människor.De gillar sällskap, så lämna inte ensamma under längre perioder  .

Hälsa & Livslängd

Generellt friska hundar, Shih Tzus har en ganska lång livslängd för hundar. I genomsnitt kommer en Shih Tzu att leva mellan 10 och 18 år. Men som alla andra hundraser är Shih Tzus mottagliga för en hel del hälsoproblem.

Ärftliga sjukdomar :

  • Höftdysplasi
  • Blåsinfektioner och blåssten
  • Omvänd nysning
  • Ögonproblem (vanligaste problemområdet)
  • Öroninfektioner
  • Navelbråck
  • Juvenil njurdysplasi
  • Allergivänlig ras 
  • Patellaluxation
Träning

Shih Tzus är hushundar, knähundar och därför behöver de inte mycket motion. Regelbunden lektid inomhus och korta promenader är alla fysiska aktiviteter som din Shih Tzu behöver.

Grooming

Shih Tzus päls är vacker, men den behöver daglig pälsvård. Du kommer att behöva borsta och kamma din hund en gång om dagen. Bada också din Shih Tzu varje vecka. Shih Tzus behöver frekvent klippa håret, vanligtvis var sjätte till åttonde vecka. Hundens ansikte rengöras varje dag, på grund av matresten som kan fastna på långa pälsen.

Klipp hundens naglar varje månad och kolla öronen varje vecka. Var också uppmärksam på Shih Tzus tandhygien eftersom de är benägna att få tandproblem.

Näring

De har små magar, så rekommenderad daglig mängd torrfoder är 1/2 till 1 kopp. Men varje hund är olika och har olika behov som beror på dess ålder, storlek och aktivitetsnivå. Naturligtvis är högkvalitativt näringsrikt foder ett måste om du vill ha en frisk och glad hund.

Träningsförmåga

Att träna en Shih Tzu kan vara en bitter-ljuv upplevelse. De är intelligenta och berömdrivna hundar som är bra för träning. Å andra sidan är Shih Tzus kända för att missköta sig och charma sina ägare till att låta dem göra sina saker. Därför kommer du att behöva mycket tålamod och uthållighet för att träna din Shih Tzu korrekt.

Tidig socialisering är också viktig för din hunds korrekta utveckling. Se därför till att din hund träffar många andra hundar, människor, djur och ljud medan den fortfarande är valp.

Shih Tzu livslängd – Hur länge lever de?

Många hundar lever vanligtvis mycket längre än de stora eller särskilt tunga arterna av andra raser. Förhållandet mellan längd och vikt bör dock inte ignoreras.

Eftersom en överviktig hund sällan når hög ålder.

Skillnaden i livslängd för de olika raserna förklaras ofta av fysisk och psykisk utveckling. En Shih Tzu, som bara är 25-27 cm lång, når snabbt sin slutliga storlek och mentala mognad.

På grund av deras huvudets storlek,korta nos riskerar de andningsproblem och värmeslag. Denna gen kan positivt påverka åldrandeprocessen och leda till högre förväntad livslängd. 

Vanliga frågor

Skäller Shih Tzu mycket?

Shih Tzus tenderar att skälla mycket på främlingar, andra djur eller människor som går förbi.

Vad kostar en Shih tzu valp ?

En tzu valp kostar allt melan 13 000 till 30 000 kronor.

Kan man skaffa hund när man är ensamstående,  är Shih Tzu rätt hundras till en person?

Ja, Shih Tzus blir knuten till en person i ett hushåll. Faktum är att vi kan kalla Shih Tzus för en enmanshund och njut av lugna promenader. 

Mer information:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *