Australian Shepherd
Jättestora hundraser

Australian Shepherd: Allt du behöver veta

Australian Shepherd är en av de mest populära hundarna i världen, åtminstone enligt AKC- rankingen. De tar en 17:e plats av nästan 200 hundraser! Aussies popularitet beror på deras utseende men också hjärnor! De är dock inte hunden för alla, istället det passar ägare med viss erfarenhet!

I den här artikeln ska vi titta närmare på allt du bör veta innan du skaffar en australisk herde. Vid första mötet kan Aussie verka som det perfekta husdjuret när man jämför de med andra hundar, men de är också mycket underhållsrika.

Australian Shepherd en av bäst hundraser 

Australiska herdar, trots deras namn, har faktiskt inte sitt ursprung i Australien, utan i västra USA runt tiden för guldrushen på 1840-talet. De amerikanska får fortsatte utvecklingen av rasen  och är rasens signum på amerikanska farmer. En annan teori säger att hundarna kom först till Australien och sedan till USA, mer information Svenska Kennelklubben.

Dessa hundar var ursprungligen uppfödda för att valla boskap, så de användes på gårdar (det är de fortfarande!). Aussies är väldigt intelligenta, fulla av energi och är som gladast när de har något att göra med ett eget huvud. De älskar att hjälpa sina människor, oavsett vad uppgiften är de orkar jobba hela dagar och vara delaktig i flera aktiviteter. Många australian sheperd känner sin ägare mycket väl.

Personlighet

Eftersom de föddes upp för att vara dominerande och kontrollera boskap, tenderar australiska herdar att vara lite påträngande och befallande med människor också. Det är om du inte ger dem ett fast och självsäkert ledarskap. Australian Shepherd det är säkert att säga att Aussie kanske inte är det bästa valet för förstagångsägare eller rädda ägare.

Förutom detta,  på grund av sin natur är aussier ganska lojala mot sin familj, men de tenderar att vara lite avvisande mot främlingar och obekanta personer. Från tidigt kommer du att behöva arbeta med att socialisera din hund, speciellt när det gäller olika hundsporter. 

Aussies är väldigt lekfulla och älskar att vara aktiva, detta betyder att långa promenader, vandringar och löpturer kommer att vara ett måste. Att spela apport är också den mest populära aktiviteten för australier, men att leka med andra hundar är mycket viktig till de. Dessa hundar behöver verkligen fysiska närvaro ,en ägare som kommer att ha mycket tid för dem och ta dem på långa promenader. Om du inte är sådan, om du föredrar att stanna inne, kanske Aussie inte är den bästa hunden för dig.

Storlek

Aussie är en medelstor, mycket atletisk hund med långa hår.

Hanarna är någonstans mellan 20 och 23 tum långa vid axeln. Honorna å andra sidan är mellan 18 och 21 tum för honor. När det gäller deras vikt väger hanar mellan 50 och 65 pund, medan honor väger någonstans mellan 40 och 55 pund.

Som du kan se är hanarna lite längre och tyngre än honorna. Det är också viktigt att nämna att livslängden för en Aussie är mellan 12 och 14 år.

Hälsa

Generellt sett är denna ras är en sund ras, men precis som alla andra raser är de mottagliga för vissa rastypiska sjukdomar som:

 • Höftdysplasi
 • Armbågsdysplasi
 • Epilepsi
 • Dövhet
 • Osteochondrosis Dissecans (OCD)
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Grå starr
 • Distichiasis
 • Collie Eye Anomaly (CEA)
 • Persistenta pupillmembran (PPM)
 • Allergier
 • Ärftliga ögonsjukdomar 
 • Fristående näthinna

Slutsats

Sammanfattningsvis är Australian Shepherd är intelligent arbetshund, en fantastisk mångsidig hund med stora behov. De är mycket lojala, kärleksfulla med hög vilja  . En av popularaste Australian Shepherd färgen är blue merle med vita tecken ,även där finns många olika färgvarianter. 

Så, viktiga saker är att de behöver mycket fysisk och mental stimulans, så deras ägare i första hand måste vara fokuserad på dem och lägga ner mycket tid och ansträngning. De kommer att trivas med en aktiv ägare som kommer att leka mycket med dem. Men det är just dessa fantastiska personlighetsdrag varför Aussie inte är hunden för alla. Har du också sett deras kappa eller blå ögon? Aussies är en pälsad australian  som kräver regelbunden genomkamning och som fortfarande lämnar ditt hus täckt av hår! 

Australian shepherds kost inehåller mycket kött(ungefär 65-75%), grönsaker och frukt (cirka 25-35%). Australian shepherds  är en frisk ras, men du bör minska/undvika söcker. 

Så tänk igenom det innan du skaffar en australisk herde. Dessa hundar är definitivt inte rätt hundras för förstagångsägare, oavsett om du tar hem en liten valp eller en vuxen hund!