Cocker Spaniel
Mellanstora hundraser

Cocker Spaniel – Amerikansk vs Engelsk

Cocker Spaniel   är en aktiv ras, riktigt vacker och majestätisk hund. Men det blir lite förvirrande när man får reda på att det faktiskt finns två helt olika cockerspanielhundar – den amerikanska och den engelska.

Enligt AKC ansågs dessa två raser tidigare vara en. Vissa människor märkte dock att det fanns vissa skillnader, att en av dem är mer nyfiken hund. På grund av detta ville de hålla dessa två raser åtskilda och motverka deras korsning. American Kennel Club erkände de två raserna som separata 1946.

Hur är de personlighetsmässigt, är de högt underhållsmässigt eller är de lätta att putsa och ta hand om? 

I den här artikeln kommer vi att utforska skillnaderna och likheterna mellan den amerikanska och engelska cocker spanielen. Vi kommer också att ta en titt på varför eller varför de inte skulle vara ett bra husdjur för dig!

Cocker Spaniel – Engelsk vs. Amerikansk

Både de amerikanska och engelska raserna är mycket populära i jämförelse med andra hundar.  Men vad är det mer som gör dessa hundar så fantastiska?

Engelsk Cocker Spaniel

År 1902 grundades den brittiska rasklubben. 
Den engelska typen av denna ras är en medelstor hund. Hanar är mellan 16 och 17 tum långa och väger mellan 28 och 34 pund. Honorna är lite mindre och väger mellan 26 och 32 pund och är 15 till 16 tum långa. På AKC :s popularitetslista rankas de 52 av 197 hundraser. 

Denna ras har en längre päls, och på grund av det njuter hundar regelbundna bad. Deras päls är platt eller lätt vågig, med en silkeslen textur. Dess ben, bröst och mage är täckta med längre hår som kallas fjädring. Deras päls kräver daglig borstning och underhåll. 

Att Cocker spaniel må bra det krävs en hel del motion i jämförelse med andra hundar. 

Deras päls är vanligtvis vit, enfärgad svart, svart och brun. De har också bruna punkter på ögonbrynen, nospartiet, halsen, gumpen och fötterna.

Engelsk Cocker Spaniel är en ras som behöver daglig träning för att hålla dem i form! De älskar långa, raska promenader, vandringar, löpturer, apportspel eller sporter som agility eller flyball.

Om du funderar på att skaffa en engelsk Cocker Spaniel, bör du veta vad du registrerar dig för personlighetsmässigt. Med den här rasen får du en mycket smart, glad och är säkert en bra val som bra vakthund. 

Intressant faktum är att namnet Cocker Spaniel kommer från det engelska namnet för morkulla. 

Bäst hundraser för barn och familijen

Förutom detta är dessa hundar väldigt lekfulla, träningsbara och vänliga mot andra människor och djur också! Men ibland kan de vara lite kalla mot främlingar, det är bara hundars mentalitet. Men det behöver inte vara en dålig sak trots allt. På grund av detta är de faktiskt fantastiska vakthundar. Om de ser ett obekant ansikte kommer de att skälla!

Hälsomässigt borde du inte ha några problem med denna ras heller. De är i allmänhet mycket friska hundar, men de kan få vissa sjukdomar som är vanliga bland hundar. Det betyder dock inte att din hund kommer att få någon av dem. Se bara till att du får din valp från en ansedd uppfödare.

Några av de ärftliga sjukdomar din hund kan vara benägen för är:

 • Ögonproblem
 • Höftdysplasi
 • Njursvikt
 • Medfödd sensorineural dövhet
 • Dilaterad kardiomyopati

Amerikansk Cocker Spaniel 

American Cocker Spaniel är storleksmässigt lite mindre än den engelska. Hanarna är cirka 15 tum långa, medan honorna är cirka 14 tum långa. Hanar och honor väger mellan 24 och 28 pund.

Om du frågar någon amerikansk Cocker Spaniel-ägare hur det är att äga en, skulle de förmodligen berätta att den här rasen är en fröjd att äga! Och de skulle inte ljuga alls! De är absolut ett nöje att äga.

Detta beror främst på deras glada, sunda temperament och lojalitet. Dessa hundar är mycket milda varelser, gosiga och dom föjller sin ägare hela tiden. De är verkligen kärleksfulla och pålitliga familjekamrater som kommer bra överens med barn och andra husdjur.

Precis som sin engelska kusin behöver den amerikanska cockerspanieln också mycket motion! De behöver daglig aktivitet i form av promenader, löpturer eller någon form av sport.

De hatar att vara ute ensamma, så även om du har en stor trädgård, låt dem inte leka själva. Om du lämnar dem ifred, kommer de att svara genom att gräva eller skälla för att hålla sig roade.

Den amerikanska Cocker Spaniels päls är tjock och ibland vågig. Den är kort på huvudet och ryggen och lång på öronen, bröstet, magen och benen. Förutom detta är deras päls enfärgad (svart eller ljus krämfärgad till röd till brun), eller partiell (två eller flera färger, varav en är vit).

De är mycket underhållsstarka på grund av sin lyxiga päls. Också, trimning kan bli mycket dyrt med denna ras!

Hälsomässigt är dessa hundar benägna att drabbas av flera sjukdomar som:

 • Olika ögonproblem: progressiv retinal atrofi, grå starr, glaukom, ögonavvikelser och så vidare.
 • Autoimmun hemolytisk anemi (AIHA)
 • Hypotyreos
 • Primär seborré
 • Allergier såsom matallergier, kontaktallergier och inhalationsallergier
 • Idiopatisk epilepsi
 • Höftdysplasi hos hund
 • Patellaluxation
 • och vissa förändringar på huden

Slutsats

Sammanfattningsvis, som du kan se är båda typerna, den amerikanska och engelska cocker spanielen, ganska lika. Båda raserna gör fantastiska hundar och husdjur med nästan samma personlighet. Det rekommenderas att ägarens egenskaper bör vara ”fast hand” och förtroende. 

2Båda är snälla, milda och kärleksfulla och kommer bra överens med barn och andra djur. En fråga som dock kan uppstå är hur högt underhåll de är.

Deras päls kräver mycket borstning och skötsel, vilket i längden kan bli väldigt dyrt och kosta dig mycket pengar.

Mer information om Cocker Spaniel du för hitta: